اوراق قرضه آمریکا چیست؟
اوراق قرضه آمریکا، اوراق بدهیای هستند که دولت آمریکا برای تأمین مالی پروژههای خود منتشر میکند. سرمایهگذاران این اوراقِ با درآمد ثابت را که با عنوان اوراق خزانهداری آمریکا نیز شناخته میشوند با نرخ بازدهی و تاریخ سررسید مشخصی میخرند و با این کارشان درواقع مبلغ خرید اوراق قرضه را به دولت آمریکا وام میدهند.
هرکدام از این اوراق قرضه تاریخ مشخصی دارند و خریداران این اوراق مبلغ مشخصی را بهعنوان نرخ بازدهی یا سود در طول مدت این تاریخ دریافت میکنند. زمانی هم که تاریخ سررسید اوراق فرابرسد، ارزش اسمی اوراق قرضه آمریکا که همان مبلغ اولیه خرید بوده است به سرمایهگذاران پرداخت میشود. سرمایهگذاری در این اوراق بهعنوان یکی از کم ریسکترین سرمایهگذاریها در نظر گرفته میشود چون دولت آمریکا پشتیبان آنهاست. البته میزان بازدهی این اوراق هم نسبتا کم است.
برای آشنایی بیشتر با بازار پرسود فارکس این مطلب را بخوانید!
انواع اوراق قرضه آمریکا
اوراق قرضهای که توسط وزارت خزانهداری آمریکا منتشر میشوند، بر اساس تاریخ سررسیدشان و میزان بازدهی یا سود، به سه دسته اوراق خزانه، اسناد خزانه و اوراق قرضه خزانه تقسیم میشوند.
- اوراق خزانه (T-bills)، اوراق بدهی کوتاهمدتی هستند که با تاریخ سررسید یکساله یا کمتر از آن منتشر میشوند و توسط خزانهداری آمریکا حمایت میشوند.
- اسناد خزانه (T-notes)، اوراق بدهی میانمدت و با نرخ بهره ثابت هستند که با تاریخ سررسید یک تا دهساله ارائه میشوند.
- اوراق قرضه خزانه (T-bonds)، اوراق بدهی بلندمدتی هستند که تاریخ سررسید آنها بیشتر از ۲۰ سال است.
برای آموزش سرمایه گذاری در فارکس این مطلب را مطالعه کنید!
۱- اوراق خزانه (T-bills)
اوراق خزانه یا Treasury Bills، نوع کوتاهمدت اوراق قرضه آمریکا هستند که با تاریخ سررسید ۴، ۸، ۱۳، ۲۶ و ۵۲ هفته منتشر میشوند. زمانی که دولت آمریکا بخواهد سرمایه موردنیاز برای ساخت پروژههای عمومی مثل ساخت مدارس و بزرگراهها را فراهم کند، این اوراق بدهی را منتشر میکند.
در اوراق خزانه کوتاهمدت، برخلاف سایر اوراق قرضه آمریکا نرخ بازدهی یا سود وجود ندارد؛ یعنی سودی به مالکان این اوراق تعلق نمیگیرد. پس نحوه به دست آوردن سود در اینگونه اوراق به چه صورت است؟
در اوراق خزانه، افراد میتوانند باقیمتی کمتر از ارزش اسمی آنها را خریداری کنند. مثلاً اگر ارزش اسمی یکی از این اوراق ۱۰۰۰ دلار باشد، خریداران میتوانند باقیمت ۹۵۰ دلار آن را خریداری کنند و زمانی که تاریخ سررسید فرارسید، مبلغ ارزش اسمی را دریافت کنند. پس میتوان گفت تفاوت قیمت خرید و ارزش اسمی، سود حاصل ازاینگونه اوراق است. اوراق خزانه طی یک حراجی یا مناقصه توسط دولت آمریکا به فروش میرسند و بعدازآن امکان خریدوفروش آنها در بازارهای ثانویه یا بورس وجود خواهد داشت.
در بین اوراق T-bill آنهایی که تاریخ سررسیدشان کوتاهتر است (مثلاً ۸ هفتهای) نسبت به اوراق خزانهای که تاریخ سررسید بیشتری دارند (مثلاً ۵۲ هفتهای)، میزان سود کمتری را برای افراد به همراه خواهند داشت.
برای شرکت در دوره آموزش پیشرفته فارکس اینجا کلیک کنید!
۲- اسناد خزانه (T-notes)
دومین نوع اوراق قرضه آمریکا، اسناد خزانه یا Treasury Notes است. اسناد خزانه، اوراق قرضه میانمدت هستند که با تاریخهای سررسید دو، سه، پنج و یا دهساله منتشر میشوند. سود اسناد خزانه هر شش ماه یکبار با توجه به نرخ بازدهیشان، پرداخت میشود. اسناد خزانه طی مناقصه فروخته میشوند و حداقل مبلغ خرید آنها ۱۰۰ دلار است. البته این قیمت با توجه به روند مناقصه میتواند تغییر کند. بعد از اتمام فروش اوراق قرضه توسط دولت آمریکا و با یکفاصله ۴۵ روزه، افراد میتوانند آنها را در بازار ثانویه، خریدوفروش کنند.
ارزش اسناد خزانه همانند سایر اوراق قرضه در طول دوره حیاتش تغییر میکند. مثلاً اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا (10 Y-yield) در سال ۲۰۱۹ با نرخ سود ۲.۴۰۶ درصد بسته شد درحالیکه در طول مدت ۱۰ سال نرخ آن بین ۲.۳۴۱ و ۳.۲۶۳ در نوسان بود.
برای اینکه بدانید چگونه در بورس آمریکا سرمایه گذاری کنیم این مقاله را مطالعه کنید!
۳- اوراق قرضه خزانه (T-bonds)
اوراق قرضه خزانه آمریکا، یکی از انواع اوراق قرضه خزانهداری آمریکا هستند که با تاریخ سررسید بین ۲۰ تا ۳۰ ساله منتشر میشوند. پرداخت سود این اوراق نیز در بازههای ششماهه است و فقط مالیات دولت فدرال آمریکا به آن تعلق میگیرد. بعضی از انواع اوراق قرضه در آمریکا هم شامل مالیات فدرال و هم مالیات ایالتی میشوند. برای آشنایی با انواع اوراق قرضه میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
ازآنجاییکه خرید و نگهداری این اوراق ریسکی ندارد. بسیاری از سرمایهگذاران شخصی در آمریکا، این اوراق را برای داشتن یک درآمد ثابت میخرند. قیمت اوراق قرضه خزانه و میزان سود آنها طی مزایده مشخص میشود و خریداران این اوراق میتوانند در صورت تمایل، ۴۵ روز بعد اوراق قرضه خزانه را در بازار ثانویه یا بورس به فروش برسانند.
نحوه تعیین قیمت اوراق قرضه آمریکا
اوراق قرضه آمریکا برای اولین بار از طریق مناقصه به فروش گذاشته میشوند. این مناقصهها به دو نوع رقابتی و غیررقابتی تقسیم میشوند.
مناقصه غیر رقابتی: در صورت نبود خریداران بسیار، حداکثر مقدار خرید بهاندازه ۵ میلیون دلار خواهد بود. در این نوع از مناقصهها، خریداران باید نرخ سود یا بازدهی مشخصشده برای اوراق بدهی را بپذیرند. در مناقصه غیررقابتی تمام سفارشها خرید انجام میشوند.
مناقصه رقابتی: اگر تعداد خریداران زیاد باشند، آنها میتوانند نرخ بازدهی موردنظر خود را پیشنهاد بدهند اما میزان خرید آنها به ۳۵ درصد از کل سفارششان محدود میشود.
پس از اتمام مناقصه، مالکان اوراق قرضه میتوانند آنها را در بازارهای ثانویه مثل بورس نیویورک یا نزدک به فروش برسانند.
برای دریافت سیگنال سهام خارجی پیشنهاد میکنیم به این صفحه مراجعه کنید!
مقایسه انواع اوراق قرضه آمریکا
برای اینکه بتوانید بهتر این سه نوع اوراق قرضه آمریکا را با یکدیگر مقایسه کنید، ویژگیهای هرکدام از آنها در شکل زیر قرار دادهایم.
خرید و فروش اوراق قرضه آمریکا در بازار ثانویه
اوراق قرضه آمریکا میتوانند در بازار ثانویه خریدوفروش شوند. همین نکته باعث میشود که میزان نقد شوندگی یا لیکوئیدیتی آنها بسیار زیاد باشد. علاوه بر این وجود بازار ثانویه برای خریدوفروش اوراق قرضه باعث شده تا قیمت این اوراق نوسانات قابلتوجهی داشته باشند. هر جا هم که نوسان قیمت وجود داشته باشد، فرصتی برای کسب سود وجود دارد.
درواقع نرخ سود یا بازدهیای که در طی مناقصه برای این اوراق مشخصشده است، قیمت این اوراق را در بازار ثانویه مشخص میکند اما اگر نرخ سود یا بازدهی این اوراق تغییر کند، قیمت آنها نیز تغییر میکند؛ یعنی اگر نرخ بازدهی افزایش پیدا کند، قیمت اوراق قرضه کمتر میشود چون ارزش آتی این اوراق با توجه به نرخ بازدهی کاهش پیدا میکند. زمانی هم که نرخ بازدهی کاهش پیدا میکند، قیمت اوراق قرضه بیشتر میشود.
برای آشنایی با استراتژی فارکس این صفحه را ببینید!
رابطه منحنی بازده و اوراق قرضه آمریکا
قبل از اینکه به رابطه اوراق قرضه خزانهداری آمریکا با منحنی بازده بپردازیم، بهتر است با تعریف منحنی بازده آشنا شوید.
منحنی بازده خطی است که بازده یا نرخ بهره اوراق قرضه مشابه بااعتبار یکسان اما با تاریخهای سررسید متفاوت را نشان میدهد. مثلاً در اوراق قرضه خزانهداری آمریکا که ازنظر کیفیت اعتباری در یک دسته قرار میگیرند، منحنی بازده، رابطه این اوراق با سررسیدهای متفاوت را نشان میدهد. نکته مهمی که باید به آن دقت کرد، شیب منحنی بازده است. این شیب، نحوه تغییرات آتی نرخ بهره و وضعیت اقتصادی را نشان میدهد.
اگر شیب منحنی بازده اوراق قرضه آمریکا رو به بالا باشد، به معنی این است که نرخ بهره بلندمدت (مثل اوراق قرضه خزانه یا T-bonds) نسبت به نرخ بهره کوتاهمدت (مثل اوراق قرضه یا T-bills) بیشتر است. این شیب رو به بالا، رشد و گسترش اقتصاد را نشان میدهد.
برای شروع آموزش فارکس این مقاله مناسب شماست!
اما اگر شیب منحنی بازده اوراق قرضه آمریکا رو به پایین باشد، نرخ بهره در اوراق قرضه با سررسید بلندمدت کمتر از نرخ بازدهی اوراق قرضه با سررسید کوتاهمدت است. این شیب رو به پایین در منحنی بازده اوراق قرضه آمریکا، نشانهای از رکود اقتصادی است.
فواید و خطرات اوراق قرضه چیست؟
اوراق قرضه میتواند وسیلهای برای حفظ سرمایه و کسب بازده قابل پیشبینی باشد و سرمایهگذاری در اوراق قرضه جریانهای ثابتی از درآمد حاصل از پرداخت های بهره را قبل از سررسید فراهم میکند.
مانند هر سرمایهگذاری، اوراق قرضه دارای ریسکهایی هستند. این خطرات عبارتاند از:
ریسک اعتباری: ممکن است ناشر نتواند بهموقع بهره یا اصل را پرداخت کند و درنتیجه اوراق قرضه خود را نکول کند.
ریسک نرخ بهره: تغییرات نرخ بهره میتواند بر ارزش اوراق قرضه تأثیر بگذارد. اگر اوراق قرضه تا سررسید نگهداری شوند، سرمایهگذار ارزش اسمی بهاضافه بهره را دریافت میکند. اگر قبل از سررسید فروخته شود، ممکن است ارزش اوراق قرضه بیشتر یا کمتر از ارزش اسمی باشد. افزایش نرخ بهره اوراق قرضه تازه منتشرشده را برای سرمایهگذاران جذابتر میکند، زیرا اوراق قرضه جدیدتر نرخ بهره بالاتری نسبت به اوراق قدیمی دارند. برای فروش اوراق قرضه قدیمی با نرخ بهره کمتر، ممکن است مجبور شوید آن را با تخفیف بفروشید.
ریسک تورم: تورم یک حرکت صعودی عمومی در قیمتها است. تورم قدرت خرید را کاهش میدهد که برای سرمایهگذارانی که نرخ بهره ثابتی دریافت میکنند یک ریسک است.
ریسک نقدینگی: این خطر وجود دارد که سرمایهگذاران، بازاری برای اوراق قرضه پیدا نکنند و بهطور بالقوه مانع از خرید یا فروش آنها در صورت تمایل میشود.
اجتناب از تقلب
اوراق قرضه شرکتی اوراق بهادار هستند و در صورت عرضه عمومی، باید در SEC ثبت شوند. ثبت این اوراق بهادار با استفاده از سیستم EDGAR SEC قابل تائید است. مراقب هر فردی که اقدام به فروش اوراق قرضه ثبتنشده میکند باشید.
نمودار اوراق قرضه آمریکا در تریدینگ ویو
برای پیدا کردن نمودار اوراق قرضه آمریکا در تریدینگویو باید نماد این اوراق را جستجو کنید. نماد اوراق قرضه آمریکا از سه بخش تشکیلشده است:
- نام کشور آمریکا که با US نشان داده میشود.
- عدد مربوط به تاریخ سررسید مثلاً ۱۰ برای ۱۰ ساله و ۱ برای یکماهه.
- حرف اختصاری مربوط به سال (Y) یا ماه (M).
مثلا برای پیدا کردن نمودار نماد اوراق قرضه آمریکا با سررسید ۱۰ ساله میتوانید نام US10Y را تریدینگ ویو جستجو کنید.
سخن پایانی
در این مقاله با سه نوع از انواع اوراق قرضه آمریکا که منحصراً توسط وزارت خزانهداری این کشور منتشر میشوند، آشنا شدیم. اوراق خزانه یا T-bills نوع کوتاهمدت، اسناد خزانه یا T-notes نوع میانمدت و اوراق قرضه خزانه یا T-bonds نوع بلندمدت این اوراق هستند.
مجموعه آموزش ساده بورس، تمامی این مفاهیم مهم اقتصادی را در دوره اقتصاد کلان و فاندامنتال فارکس برای شما عزیزان فراهم کرده است و درواقع با داشتن دانش اقتصاد کلان شما میتوانید چرخههای صعودی و نزولی را در بازارهای مختلف از دلار و طلا گرفته تا ملک و بورس پیشبینی کنید و در زمان مناسب سرمایهتان را به بازار مناسب منتقل کنید.
برای آشنایی بیشتر با انواع مباحث موجود در اقتصاد کلان، پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را هم مطالعه کنید.
سوالات متداول
۱- اوراق قرضه آمریکا چیست؟
اوراق قرضه آمریکا، اوراق بدهیای هستند که وزارت خزانه داری آمریکا برای تامین هزینههای دولت منتشر میکند.
۲- انواع اوراق قرضه آمریکا چیست؟
اوراق قرضه خزانه داری آمریکا به سه دسته اوراق خزانه، اسناد خزانه و اوراق قرضه خزانه تقسیم میشوند.
۳- تفاوت انواع اوراق قرضه با یکدیگر چیست؟
عمدهترین تفاوت میان انواع اوراق قرضه، تاریخ سررسید و میزان بازدهی آنها است.